Ja ongi käes - 1. advent. Minu väikevend juba eelmisel nädalavahetusel, kui piparkoogitaigent tegin, oli valmis kohe küpsetama asuma, vaesekene pidi terve nädal aega kannatama ja külmkapis oleva piparkoogitaignaga tõtt vahtima, enne kui sai käed külge panna.
Veendusin ka mina, et tõepoolest, taigna tegemine on lihtne :) Suur soov oli juba eelmisel talvel seda teha, kuid elu viskab ikka aeg-ajalt ka suuri kive teele, niisiis raske operatsiooni tagajärjel oli mitu kuud oma ''töökäest'' halvatud ning sinna see tegemine jäi. Kuid nüüd käsi juba enam-vähem liigub nii et tehtud see sai ja piparkoogid on ÜLIMAITSVAD! Kellele meeldivad krõbedad piparkoogid, siis see retsept on Sulle.
Taigna põhja leidsin nami-namist.
Nii et, kööki ja taigent sõtkuma!
1,3 kg taigent
2 dl siirupit (Dansukkeri tumedat suhkrusiirup)
2 dl suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
või siis 3 sl piparkoogimaitseainet kolme eelneva maitseaine asemel
250 g võid
2 muna
8 dl nisujahu
2 dl täisteranisujahu
2 tl söögisoodat
Glasuuri jaoks
1 munavalge
3-4dl tuhksuhkurt
veidi sidrunimahla
Piparkoogitaigna jaoks kuumuta potis siirup koos suhkru ja maitseainetega keemiseni.
Lisa tükeldatud või, sega läbi ja tõsta pott jahtuma, kui segu on juba veidi jahtunud, lisa kloppides
ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ning lisa vähehaaval
siirupi-võisegule. Sõtku taigen hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia
vähemalt järgmise päevani külmikus (veel parem kui hoiad kauem, taigen säilib hästi, kaks-kolm nädalat jugelt).
Piparkookide tegemiseks rulli taigen jahusel laual lahti ja lõika vormidega kujundid. Küpseta 170 kraadises ahjus 7-8 minutit, suuresti ilmselt sõltub ka ahjust, nii et kui tundub, et piparkoogid on õige jume saavutanud tõsta ahjust välja :)
Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur ettevaatlikult munavalge hulka kuni tekib läikiv parajalt paks mass. Pane glasuur pisikesse kilekotti, kuhu nurka on lõigatud väike auk ja glasuuri piparkoogid :)
Glasuuri jaoks sega tuhksuhkur ettevaatlikult munavalge hulka kuni tekib läikiv parajalt paks mass. Pane glasuur pisikesse kilekotti, kuhu nurka on lõigatud väike auk ja glasuuri piparkoogid :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar