pühapäev, 29. detsember 2013

Hernesupp


Vaikselt õpin ühe käega töötama. Näiteks on minu parem käsi juba päris osav hommikuse pudru vispeldamises. 
Pärast jõule avaldas pere suurt soovi, et hernesuppi saada. Mina pole lapsest saati hernesupi sõber olnud, kuna väga pisikesena, sain sellest toidumürgituse ja isegi lõhn tundus olevat ebameeldiv. Ütlesin, et mul seda väga keeruline teha kui ei saa suppi maitsestamiseks maitsta. Kuid siiski, olin nõus proovima, polnud seda kunagi varem ju teinud ka. Õnneks tuli maitsestamise osas mulle appi mu kallis elukaaslane. Sööjad kiitsid väga ja lõpuks otsustasin, et proovin siis ka, annan uue võimaluse ja oh imet, sõin isegi väikse kausitäie ja polnudki üldse paha :) 



Suure potitäie jaoks (ilmselt 8-10 sööjat)

250 g kollaseid kuivatatud herneid
150 g kruupe
4 kartulit
2 porgandit
1 sibul
1 spl kanget sinepit
4 l vett
1 kg koodiga sealiha
maitsestamiseks soola, pipraterasid, loorberilehti, puljongikuubik

Pane herned ja kruubid suures kausis paari sentimeetrise varuga külma veega likku ja leota 6 tundi kuni üleöö.

Pane liha koos veega potti ja kuumuta vesi suures potis keemiseni ning koori pinnale tekkinud vaht. Lisa leotatud ja üle loputatud herned ja kruubid, seejärel kuumuta vesi uuesti keemiseni ja keeda tasasel tulel tund aega.

Haki sibul, kartulid ja porgandid ning lisa supile, keeda veel u 30 minutit. Võta potist liha, eemalda kondid ja tükelda ning lisa uuesti supile, lisa ka üks (võib ka kaks) puljongikuubik. Maitsesta sinepi, soola, pipraterade ja loorberilehtedega. 


Kõrvale viil musta leiba ja lase heal maitsta!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...